Cancer cu metastaze – cum se răspândește și cum se poate trata

Principalul motiv pentru care cancerul este o boală atât de periculoasă este abilitatea celulelor canceroase de a se răspândi în tot corpul într-un timp foarte scurt. Putem numi un cancer cu metastaze atunci când acesta s-a mutat în cel mai apropiat țesut normal, la ganglionii limfatici, țesuturi sau către organele din apropiere.

Un cancer cu metastaze poate fi depistat de cele mai multe ori cu ajutorul imagisticii sau prin intermediul microscopului. Metastaza  are caracteristici asemănătoare cancerului primar, de aceea medicii pot depista cu ușurință care este proveniența ei, însă există cazuri rare în care specialiștii nu pot depista zona corpului din care a pornit metastaza, acela numindu-se cancer fară origine primară.

Cancer cu metastaze – Cum se ajunge la metastază

Cancerul devine metastazic atunci cand celulele acestuia se răspândesc în tot corpul. Acest proces invaziv are loc în mai multe etape:

 1. Invadarea sau creșterea celulelor canceroase în țesutul cel mai apropiat;
 2. Mutarea prin pereții ganglionilor limfatici sau a vaselor de sânge din apropiere;
 3. Celulele canceroase ajung să călătorească prin sistemul limfatic și prin fluxul sangvin către alte părți ale corpului;
 4. Celulele canceroase se opresc în vasele mici de sânge dintr-o zonă îndepărtată a corpului, invadează pereții vaselor de sânge și se deplasează în țesutul înconjurător;
 5. Celulele canceroase formează în țesutul înconjurător o mică tumoare;
 6. Se formează noi vase de sânge care vor permite tumorii să crească.

Cele mai multe celule canceroase mor la un moment dat, înainte de finalizarea întregului proces, deoarece nu găsesc un mediu favorabil care să le permită răspândirea. Totodată, celulele canceroase metastatice pot rămâne inactive chiar și ani întregi înainte de a începe să crească din nou.
Celulele canceroase se pot răspândi în aproape toate zonele corpului, unele tipuri de cancer primar fiind mai dispuse să se răspândească în diverse zone față de altele.

Afecțiuni oncologice ce pot deveni cancer cu metastaze și posibilitatea de răspândire:

 • Cancerul vezicii urinare – se poate răspândi în oase, ficat sau plămâni;
 • Cancerul la sân – se poate răspândi în oase, creier, ficat, plămâni;
 • Cancerul de colon – se poate răspândi în ficat, plămâni, peritoneu;
 • Cancerul renal – se poate răspândi în glanda suprarenală, oase, creier, ficat, plămâni;
 • Cancerul de plămâni – se poate răspândi în glanda suprarenală, oase, creier, ficat, celălalt plămân;
 • Cancerul ovarian – se poate răspândi în ficat, plămâni, peritoneu;
 • Cancerul de prostată – se poate răspândi în glanda suprarenală, oase, ficat, plămâni;
 • Cancerul de pancreas – se poate răspândi în ficat, plămâni, peritoneu;
 • Cancerul rectal – se poate răspândi în ficat, plămâni, peritoneu;
 • Cancerul de stomac – se poate răspândi în ficat, plămâni, peritoneu;
 • Cancerul de tiroidă – se poate răspândi în oase, ficat, plămâni;
 • Cancerul uterin – se poate răspândi în oase, ficat, plămâni, peritoneu, vagin.

Cancer cu metastaze – Simptome

Metastazele  nu sunt întotdeauna simptomatice. Cu toate acestea, cele mai comune simptome ale cancerului cu metastaze sunt:

 • Dureri ale oaselor, atunci când cancerul ajunge la oase;
 • Dureri de cap, convulsii sau amețeli atunci când cancerul ajunge la creier;
 • Respirație greoaie, atunci când cancerul ajunge la plămâni;
 • Icter sau umflături în burtă atunci când cancerul se răspândește în ficat.

Cancer cu metastaze – Tratament

Scopul tratamentului pentru cancer cu metastaze este de a încetini creșterea celulelor canceroase și de a ameliora simptomele cauzate de acestea.

Tratamentul pentru cancer cu metastaze depinde de tipul cancerului primar, tratamentele efectuate în trecut și de starea generală de sănătate a pacientului.

Spitalele din Viena folosesc tratamente personalizate pentru fiecare pacient. Citostaticele sunt atribuite printr-o schemă specifică, iar medicii urmăresc evoluția bolnavului pe parcursul tratamentului și iau măsuri imediate în cazul în care nu apar ameliorări.

Cu alte cuvinte, tratamentul pentru cancer în clinicile din Viena se schimbă dacă pacientul nu răspunde, cu scopul de a îmbunătăți starea generală de sănătate și a diminua procesul de răspândire a celulelor canceroase. Alte tipuri de tratament folosite pentru cancer cu metastaze sunt: terapia biologică, radioterapia și chirurgia. Reușita poate consta chiar și într-o combinație a acestor proceduri, practic orice se poate face pentru prelungirea vieții pacientului.