Cum se tratează meningioamele

Cum se tratează meningioamele

Cum se tratează meningioamele? – este o întrebare la care caută răspuns pacienții ce au acest tip de tumoare.

Meningiomul este o tumoare ce apare în membrana ce înconjoară și protejează creierul și măduva spinării (meningele cranio-spinal). Deși, de cele mai multe ori, meningiomul nu este malign, acesta poate cauza probleme ca urmare a creșterii în volum și, prin aceasta, a comprimării, deplasării și, mai rar, infiltrării structurilor adiacente (creier, măduva spinării, nervi, vase etc.).

Cum se tratează meningioamele

Tratamentul meningioamelor depinde de mai mulți factori, printre care:

  • Mărimea și localizarea meningiomului;
  • Rata de creștere și agresivitatea tumorii;
  • Vârsta şi starea generală de sănătate.

Tratamentul imediat nu este necesar pentru toţi pacienţii cu meningioame. Un meningiom mic, cu o creștere lentă, care nu cauzează simptome, poate să nu necesite tratament.

Iată cum se tratează meningioamele

Intervenţie chirurgicală

Cu ajutorul intervenţiei chirurgicale, medicii elimină complet meningiomul. Dar, pentru că un meningiom poate să apară lângă multe structuri delicate din creier sau măduva spinării, uneori nu este întotdeauna posibilă eliminarea întregii tumori. În aceste cazuri, chirurgii elimină din meningiom cât le permite dimensiunea şi poziţia acestuia.

Continuarea tratamentului după intervenția chirgurgicală, dacă este cazul, depinde de mai mulți factori.

  • Dacă tumora este eliminată complet, atunci nu mai este nevoie de un alt tratament. Totuși, medicul va recomanda periodic efectuarea unor scanări PET-CT;
  • Dacă în urma intervenției chirurgicale a rămas un fragment din tumoare, medicul poate recomanda doar scanări periodice PET-CT. În unele cazuri, fragmente mici din tumoare pot fi tratate cu ajutorul radiochirurgiei stereotactice;
  • În cazul în care tumora la care s-a intervenit chirurgical este atipică sau malignă, medicul va recomanda continuarea tratamentului cu ajutorul radioterapiei.

Riscurile specifice ale chirurgiei depind de locul în care se află meningiomul. De exemplu, o intervenție chirurgicală pentru a elimina un meningiom care se află în vecinătatea nervului optic poate duce la pierderea vederii. Totuși, medicul vă va aduce la cunoştință toate riscurile specifice intervenţiei chirurgicale.

Radioterapia

În cazul în care un meningiom nu poate fi complet îndepărtat chirurgical, medicul poate recomanda radioterapia după o intervenţie chirurgicală.

Scopul radioterapiei este de a distruge fragmentele rămase și reduce posibilitatea ca meningiomul să recidiveze.

Progresele medicale fac posibilă creșterea dozei de radiaţii ţintit[ în meningiom şi reducerea acestora în țesutul sănătos. Opțiunile de radioterapie pentru meningioame includ:

  • Radiochirurgie stereotactică (SRS) – un tip de tratament ce foloseşte mai multe fascicule de radiații puternice într-un singur punct. Contrar numelui său, radiochirurgia stereotactică nu implică bisturiu sau incizii. Radiochirurgia stereotactică, de obicei, se face într-un cadru ambulatoriu în câteva ore și poate fi o opțiune pentru persoanele cu meningioame care nu pot fi îndepărtate cu o intervenție chirurgicală convențională sau pentru meningioame care recidivează în ciuda tratamentului;
  • Radioterapia fracţionată stereotactică (SRT) – oferă radiaţii în fracțiuni mici de timp, cum ar fi tratamentul zilnic, timp de 30 de zile. Această abordare poate fi utilizată pentru tumorile prea mari pentru radiochirurgie sau cele aflate într-o zonă care nu poate tolera o intensitate mare a radiaţiilor – cum ar fi în apropierea nervului optic;
  • Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) – utilizează software de calculator pentru a modifica intensitatea radiației îndreptate către meningiom. Acest tip de tratament poate fi utilizat pentru meningioame situate în apropierea structurilor sensibile ale creierului său cele cu o formă complexă;
  • Radioterapia cu fascicul de protoni – utilizează protoni radioactivi orientaţi precis în tumoare, reducând deteriorarea țesutului înconjurător.

Chimioterapia

Chimioterapia este rar utilizată pentru a trata meningioame, dar poate fi folosită în cazurile în care celelalte două opţiuni de tratament nu răspund.

În prezent nu există o abordare acceptată pe scară largă în tratamentul meningioamelor cu ajutorul chimioterapiei, dar cercetătorii studiază abordări orientate molecular.