Diferența dintre radioterapie și terapia cu protoni

Deşi ambele tratamente pentru cancer folosesc radiaţii, există o diferență semnificativă între radioterapie şi terapia cu protoni.

Terapia cu protoni foloseşte protoni ce pot fi dirijaţi și depozitaţi în volume tisulare, desemnate de către medici, într-un model tridimensional, cu fiecare fascicul utilizat.

În terapia de protoni, radiaţiile nu trec dincolo de tumoare. În radioterapia externă bazată pe fotoni, razele X trec dincolo de tumoare, continuând depunerea de radiaţii pe măsură ce ies din organism. Acest lucru înseamnă că în radioterapie, radiaţiile pot deteriora şi ţesutul sănătos din apropierea tumorilor, provocând reacţii adverse.

Ca şi în celelalte tipuri de tratament pentru cancer, terapia cu protoni protoni necesită o planificare. Înainte de tratament, pacientul va face o tomografie computerizată (CT) sau un RMN pentru a se putea crea modelul tridimensional al tumorii. Fasciculul de fotoni este livrat precis direct în tumoare, minimizând leziunile ţesutului şi organelor afectate.

Unul dintre marile avantaje ale terapiei cu protoni este faptul că medicii pot controla nivelul de energie din fascicul. Astfel, în cazul ţesuturilor profunde, medicul poate dirija un fascicul cu energie mai mare decât în cazul tumorilor superficiale, unde se folosesc protoni cu energie mică.