Hipertermia, tratament împotriva cancerului

Hipertermia, care a intrat relativ recent în practica clinică, presupune expunerea anumitor zone din corp (sau a întregului organism) la temperaturi cuprinse în intervalul 39°C – 45°C.

Hipertermia este cea mai firească reacţie de apărare a organismului în faţa bolii, este răspunsul organismului la factorii patogeni virali sau bacterieni (apariția febrei).

Diferenţa însă, între febră şi hipertermie ca terapie este aceea că temperatura corpului în cazul celei din urmă este crescută prin anumite proceduri medicale care cresc temperatura întregului corp (hipertermia generală) sau a anumitor zone ale corpului (hipertermia locală). De pildă, clinicienii au observat că celulele canceroase sunt afectate major sau chiar distruse la astfel de temperaturi, cu efecte minime la nivelul țesuturilor sănătoase1. Efectele sunt amplificate în momentul în care această terapie este asociată celor convenţionale sau complementare, de exemplu chimioterapia.

Cum se administrează acest tratament?

În prezent sunt testate mai multe tipuri de hipertemie, cum ar fi:

Local. căldura este aplicată pe o suprafață mică, cum ar fi o tumoare, folosind diferite tehnici care furnizează energie pentru încălzirea tumorii. Diferite tipuri de energie pot fi utilizate pentru a se aplica, inclusiv  unde microunde, radiofrecvență sau ultrasunete. În funcție de locația tumorii, există mai multe abordări ale hipertermiei locale: extern (pe suprafața pielii), intern
(sondele sunt plasate în interiorul cavității și inserate în tumoare pentru a furniza energie și a încălzi zona direct) sau intracelular, pentru a trata tumorile adânc în organism, cum ar fi tumorile cerebrale.

Regional. Pot fi utilizate diverse abordări pentru a încălzi suprafețe mari de țesut, cum ar fi  cavitatea corporală, un organ sau membru. Ca de exemplu în adâncimea țesutului pentru a trata cancerele din organism, cum ar fi cancerul de col uterin sau vezica urinară.Un al doilea exemplu poate fi prin perfuzie, pentru a trata cancerele la nivelul brațelor și picioarelor, cum ar fi melanomul sau cancerul ale unor organe interne, cum ar fi ficatul sau plămânul.

Total. Această metodă poate fi realizată prin mai multe tehnici care ridică temperatura corpului între 39 și 42 de grade Celsius, însă cea mai folosită este prin utilizarea camerelor termice (similare incubatoarelor mari)

 

Hipertermia- efectele asupra corpului

Studiile experimentale și clinice au demonstrat că temperaturile mai mari de 42°C distrug celulele canceroase într-o manieră direct proporțională cu durata de timp a expunerii la căldură și temperatura utilizată.Odată cu creșterea temperaturii (în mod natural sau indusă artificial), vâscozitatea membranei celulare scade, fiind afectate funcțiile de transport ale moleculelor prin membrană – astfel, sunt distruse legăturile celulei respective cu celelalte celule din jur și cu sursele de oxigen. În timpul hipertermiei, permeabilitatea membranei față de anumiți compuși este alterată și, astfel, medicamentele antitumorale administrate concomitent sunt mult mai eficiente.

Efectul antitumoral

În timpul creșterii temperaturii, metabolismul celulelor (inclusiv al celor sănătoase) crește cu 10% – 15%, pentru fiecare 1°C. Deoarece structura sistemului vascular tumoral diferă de cea a unui țesut sănătos, este incapabilă să se adapteze la această creștere a metabolismului, sunt afectate endoteliul vascular (pereții vaselor de sânge) și elasticitatea celulelor roșii. Drept urmare, crește presiunea internă, are loc tumefierea nucleilor, distrugerea membranelor celulare și a organitelor și, în final, moartea celulelor respective. Pe scurt, efectele hipertermiei includ embolismul și distrugerea vaselor de sânge tumorale, ca și restricționarea formării de noi vase de sânge care să alimenteze creșterea tumorii.

Studiile au demonstrat că hipertermia locală este recomandată în cazul tumorilor solide, atât primare, cât și metastatice. Terapia poate crește rata de supraviețuire și calitatea vieții pacientului. De asemenea, ea poate fi aplicată și în scop paliativ, atunci când terapiile convenționale nu mai sunt indicate sau eficiente.

Aparatura și aplicarea controlată a căldurii permit utilizarea ei locală într-un număr mare de cancere, precum cancerul de sân, cancerul de prostată, cancere cu localizare abdominală (stomac, intestin, ficat, pancreas), cancerul pulmonar, cancerul limfatic și diferite alte metastaze.