Totul despre Tumor Board

Ce înseamnă?

Tumor board reprezintă un grup de medici  cu diferite specializări, care se întâlnesc în mod regulat pentru a discuta cazurile de cancer. Scopul consiliului este de a identifica cel mai bun tratament pentru afecțiunile canceroase. Opiniile medicilor cu specialități diferite pot duce la căutarea și identificarea soluțiilor de tratament personalizat, cu eficiență crescută.

Cine participă într-un Tumor Board?

De obicei, în această rețea se reunesc medici patologi, chirurgici,oncologi și radiologi. În funcție de cazurile dezbătute, pot participa, de asemenea și medici din specializări, precum ginecologie, chirurgie platică sau urologie.

Dacă analizele mele au fost efectuate, de ce aș discuta cu medicii patologi și radiologi?

Medicii specialiști din radiologie și patalogie, adună și evaluează o mare varietate de informații care influențează diagnoticul și tratamentul pacientului. În timp ce istoricul medical conține o mulțime de informații, specialiștii se bazează pe datele medicului de familie, iar pacienții beneficiază de a doua opinie medicală.

De exemplu, medicii patologi sunt responsabili pentru diagnosticare pe baza biopsiei pacientului. Pentru a se asigura că testele sunt făcute corect, la o sesiune de Tumor Board, un medic patolog ar putea recomanda următoarele:

  • Testarea suplimentară de proba de țesut. Tehnologia modernă permite diagnosticarea și tratamentul pe baza consiliului pentru tumori. În mod obișnuit, probele de țesut îndepărtate, în timpul unei biopsii sau a unei intervenții chirurgicale sunt păstrate în parafină (ceară). Din acest țesut conservat, patologul poate efectua adesea câteva teste suplimentare – chiar după câteva săptămâni sau luni mai târziu – pentru a ajuta la identificarea celui mai bun tratament.
  • Repetarea unei noi sesiuni de biopsie, dacă înainte nu a fost prelevată o cantitate sufiecientă de țesut.
  • Consillierea cu alți medici specialiaști dacă este nevoie de un tratament suplimentar, după o intervenție chirurgicală, cum ar fi radioterapia sau chimioterapia.

Ceea ce diferențiază aceasta abordare de oricare alta este aceea că decizia de tratament este colectivă, integrată și luată în funcție de recomandările specialiștilor, ținând cont de fiecare pacient, istoricul său medical și evoluția stării sale de sănătate.

 

Ce tipuri de cancer sunt dezbătute într-un Tumor Board?

În toate spitalele și clinicile din Austria sunt examinate toate tipurile de cancer, în cadrul unui Tumor Board,  pentru identificarea soluției cele mai bune de tratament.