Tratament revoluționar- Terapia cu protoni în Austria

Terapia cu protoni este un tip de radioterapie- folosește fasciculele de protoni (particule subatomice) pentru a obţine distrugerea celulelor canceroase.

Un proton este o particulă încărcată pozitiv. La energie înaltă, protonii pot distruge celulele canceroase. Doctorii pot folosi numai terapia cu protoni sau, de asemenea, să o combine cu radioterapia cu raze X, chirurgie, chimioterapie și / sau imunoterapie.

Ca și radioteapia, terapia cu protoni este un tip de tratament cu radiații externe, ce furnizează nedureros radiații prin piele, de la o mașină.

Cum funcționează terapia cu protoni

O mașină numită sincrotron sau ciclotron accelerează protonii. Viteza mare a protonilor creează energie înaltă ce face ca protonii să călătorească până la adâncimea dorită în corp. Protonii dau apoi doza de radiații vizată în tumoare.

În cazul terapiei cu protoni, există o doză mai mică de radiații în afara tumorii. În radioterapie, razele x continuă să ofere doze de radiații în timp ce părăsesc corpul persoanei, provocând eventuale efecte secundare.

La ce să te aștepți

Oamenii primesc de obicei terapie cu protoni într-un cadru ambulatoriu. Asta înseamnă că nu au nevoie de tratament în spital. Numărul de sesiuni de tratament depinde de tipul și stadiul cancerului.

Planificarea tratamentului

Terapia cu protoni necesită planificare. Înainte de tratament, veți face o tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). În timpul acestei scanări, veți fi în aceeași poziție ca și în timpul tratamentului.

Mișcarea ar trebui să fie limitată în timpul scanării. Deci, puteți avea un dispozitiv care vă ajută să rămâneți nemișcat. Tipul de dispozitiv depinde de locul în care se află tumoarea în organism. De exemplu, o persoană poate avea nevoie să poarte o mască personalizată pentru o tumoare în ochi, creier sau cap. El sau ea ar trebui, de asemenea, să poarte acest dispozitiv mai târziu pentru scanarea planificării radiațiilor.

În timpul unei scanări de planificare a radiațiilor, veți sta pe o masă și medicul va afla exact locurile în care radioterapia va fi administrată pe corpul dumneavoastră sau pe dispozitiv. Aceasta vă ajută să vă asigurați că poziția dvs. este corectă în timpul fiecărui tratament cu protoni.

Dispozitivele sunt proiectate să se potrivească perfect astfel încât să nu existe mișcare în timpul tratamentului cu radiații. Este important să discutați cu echipa pentru a găsi o poziție confortabilă pentru tratament.

Timpul necesar pentru fiecare tratament

În general, tratamentul cu radiații protonice durează aproximativ 15-30 de minute, începând cu momentul în care intrați în sala de tratament. Timpul va depinde de partea corpului tratat și de numărul de tratamente

Efecte secundare

Tratamentul în sine este nedureros. Ulterior, s-ar putea să vă simțiți obosiți. Este posibil să aveți și probleme la nivelul pielii, inclusiv înroșirea, iritarea, umflarea sau uscăciunea.

Este posibil să aveți și alte reacții adverse, mai ales dacă primiți și chimioterapie. Efectele secundare ale terapiei protonice depind de partea corpului tratat, dimensiunea tumorii și tipurile de țesuturi sănătoase din apropierea tumorii.

Tipurile de cancer tratate cu terapie cu protoni

Tratamentul cu protoni este util pentru tratarea tumorilor care nu s-au răspândit și sunt aproape de părți importante ale corpului. De exemplu, cancerele de lângă creier și măduva spinării. Este, de asemenea, utilizat pentru tratarea copiilor, deoarece reduce șansa de a dăuna țesutului sănătos. Este de asemenea utilizat pentru cancerul ocular, cum ar fi retinoblastomul și rabdomiosarcomul orbital.

Tratamentul cu protoni poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata aceste tipuri de cancer:

 • Cancerul sistemului nervos central
 • Cancer de ochi, inclusiv melanom uveal sau melanom coloidal
 • Cancer de cap și gât, incluzând cavitatea nazală și cancerul sinusului paranasal și unele cancere nazofaringiene
 • Cancer de plamani
 • Cancer de ficat
 • Cancer de prostată
 • Tumorile cerebrale non- canceroase

 

Riscuri și beneficii

În comparație cu radioterapia cu raze X, terapia cu protoni are mai multe avantaje:

 • De obicei, țesuturile sănătoase din jurul tumorii sunt radiate cu 60% mai puțin, lucru ce scade riscul de deteriorare a acestora.
 • Aceasta poate permite o doză de radiație mai mare pentru tumora. Astfel, cresc șansele ca toate celulele tumorale vizate de terapia cu protoni să fie distruse.
 • Poate provoca efecte secundare mai puține.

Însă există și unele dezavantaje la terapia cu protoni:

 • Deoarece terapia cu protoni necesită echipamente extrem de specializate și costisitoare, este disponibilă la doar câteva centre medicale din lume. În Austria se face terapie cu protoni.
 • Poate costa mai mult decât radioterapia cu raze X.
 • Nu toate cancerele pot fi tratate cu terapie cu protoni.

Formularul de pe www.austriamed.eu sau un apel la +40 784 647 055 este primul pas către sistemul medical din Austria atunci când sănătatea ta sau a celor apropiaţi este în pericol. Apelează cu încredere la AT-MED şi beneficiază de sprijinul echipei noastre și de profesionalismul medicilor de renume mondial din Austria.