Un nou tratament împotriva cancerului – Vaccinul

În urma studiilor, cercetătorii de la Spitalul Universitar Muntele Sinai din New York au creat un ser care învață sistemul imunitar să distrugă tumorile, acesta putând fi un tratament împotriva cancerului. Vaccinul este administrat direct în formațiunea malignă, moment în care sistemul imunitar o distruge.

Cum funcționează vaccinul anticancer?

Cercetătorii spun că terapiile experimentale  transformă tumorile în „fabrici de vaccinuri împotriva cancerului”, unde celulele imune învață să recunoască cancerul, înainte să ajungă în alte zone ale corpului.

Tratamentul presupune administrarea directă în formațiunea malignă cu stimulente imunii care declanșeză sistemul imunitar să o distrugă.

Primul stimulent recrutează celule imune importante, numite celule dendritice. Cel de-al doilea le activează.

În plus, „vaccinul pare să sporească în mod substanțial eficacitatea unui alt tip de imunoterapie numită „blocada punctelor de control” – aceeași terapie pe care fostul președinte American Jimmy Carter a primit-o în 2015 pentru a trata metastaza.

Ce presupune noul tratament împotriva cancerului?

Medicul specialist compune o schemă de tratament în 3 pași:

  • Pacienților li se administrează o injecție care conține o moleculă care grupează celulele imune, numite și celule dendritice în tumoare. Acestea sunt cunoscute și sub numele de celule T ce formează o „armată” împotriva celulelor canceroase.
  • Pasul doi este reprezentat de tratamentul radioterapiei, administrat în doze mai mici, astfel încât câteva celule tumorale să fie distruse și să vâneze proteinele, unde sistemul imunitar va recunoaște celulele canceroase.
  • O a doua injecție este administrată ce conține molecule stimulatoare ale celulelor dentritice.

Deși studiile încă sunt preliminare, terapia a funcționat foarte bine  pe 11 pacienți cu limfon în stadiu avansat iar acum este încercată și pe alte forme de cancer precum cel de gât, sân și cerebral, însă se vor face studii mai riguroase pentru a confirma siguranța și eficacitatea metodelor, astfel încât să fie testate la un număr mai mare de centre specializate în tratamentul cancerului.