Cancer de oase

Cancer de oase

Cancer de oase – metastaze osoase

Cancerul de oase – metastaze osoase – este un tip de cancer rar întâlnit ce poate apărea la nivelul oricărui os din organism, dar în special afectează oasele lungi care intră în alcătuirea membrelor.

Ce este cancerul de oase?

Cancerul de oase este cauzat de o problemă a celulelor care alcătuiesc osul. Acesta înregistrează foarte puţine îmbolnăviri anual, fiind mai frecvent la copii şi adolescenţi decât la adulţi.
Există mai multe tipuri diferite de cancer de oase:

Osteosarcomul

Osteosarcomul este cel mai întâlnit tip de cancer osos, ce apare frecvent la persoanele de sex masculin cu vârsta între 10 şi 25 ani. Osteosarcomul debutează de cele mai multe ori la nivelul oaselor lungi ale membrelor. Osteosarcomul este un tip de cancer agresiv, cu riscul de de răspândire la plămâni.

Sarcomul Ewing

Sarcomul Ewing este cea mai agresivă formă de cancer de oase şi afectează copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 15 ani. Acesta este rareori întâlnit la adulţi şi debutează cel mai des la mijlocul oaselor lungi ale membrelor.

Condrosarcomul

Condrosarcomul însumează 25% din toate tumorile osoase maligne şi apare cel mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani. Acesta afectează mai mult bărbaţii şi, deşi este adesea localizat la nivelul pelvisului şi şoldurilor, se poate răspândi la plămâni şi ganglionii limfatici.

Histiocitomul fibros

Histiocitomul fibros malign apare de obicei la persoanele în vârstă şi afectează ţesuturile moi, inclusiv muşchii, ligamentele şi tendoanele. Este foarte des întâlnit în zona extremităţilor şi este de două ori mai întâlnit la bărbaţi decât la femei.

Fibrosarcomul

Fibrosarcomul este o formă rară de cancer de oase ce afectează ţesuturile moi din spatele genunchilor şi apare cel mai frecvent la adulţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 55 de ani.

Cordomul

Cordomul este un tip rar de metastaze osoase, cu o rată de supravieţuire de maxim 6 ani de la diagnosticare. Cordomul afectează in special bărbaţii cu vârsta de peste 30 de ani şi apare în mod special în partea inferioară sau superioară a coloanei vertebrale.

Simptome cancer cu metastaze osoase

Cele mai întâlnite simptome asociate cancerului cu metastaze osoase sunt:
• Durerea – este cel mai comun simptom al metastazelor osoase şi este resimţită la nivelul articulaţiilor, noaptea sau în timpul efortului fizic;
• Amorţeli – în cazul în care tumorile cu metastaze osoase sunt localizate la nivelul coloanei vertebrale, acestea pot provoca presiune asupra acesteia, ducând astfel la prezenţa amorţelilor şi a stării de slăbiciune generală;
• Fragilitatea oaselor – este un alt simptom specific cancerului cu metastaze osoase, osul afectat se rupe foarte uşor, chiar şi atunci când te sprijini pe el;
• Hipercalcemie – cancerul cu metastaze osoase poate determina transferul calciului în sistemul circulator, provocând astfel la o varietate de probleme inclusiv constipaţie şi deshidratare. În cazurile grave, hipercalcemia poate provoca comă sau chiar deces;
• Noduli şi alte inflamaţii la nivelul încheieturilor.

Diagnostic cancer cu metastaze osoase

Pentru diagnosticul cancerului cu metastaze osoase, medicul vă poate solicita anumite investigaţii:
• Radiografiile, tomografiile sau RMN – pot confirma prezenţa cancerului la oase şi vor dezvălui gradul de severitate al metastazelor;
• Analize de sânge şi de urină – folosite pentru a detectata anumiţi indicii specifici metastazelor osoase, cum ar fi nivelul ridicat de calciu în sânge;
• Biopsia – este metoda cea mai clară de detectare a cancerului cu metastaze osoase şi implică recoltarea unei probe de ţesut cu ajutorul unui ac lung şi analiza acestuia la microscop.

Tratament cancer cu metastaze osoase

Tratamentul cancerului cu metastaze osoase este o muncă de echipă în care cooperarea dintre echipa de medici şi pacient este esenţială pentru obţinerea celor mai bune rezultate.
Tratamentul metastazelor osoase depinde de mărime, tip, stadiu şi localizare şi este stabilit de către medicii specialişti ce cunosc boala, pacientul şi posibilităţile oferite de fiecare metodă de tratament în parte.

Chirurgia

Chirurgia este cel mai frecvent tratament pentru cancerul cu metastaze osoase. Aceasta implică îndepărtarea tumorii împreună cu o zonă de ţesut sănătos care îl înconjoară. Deşi, în trecut, amputaţia era frecventă pentru cancerul osos localizat la nivelul membrelor, astăzi, tehnicile chirurgicale avansate coroborate cu chimioterapia şi radioterapia fac posibilă păstrarea membrului afectat de cancer cu metastaze osoase.
În cazul osteosarcomului, tratamentul cancerului cu metastaze osoase implică înlocuirea osului afectat cu o proteză artificială sau cu os transplantat din altă parte a corpului său provenit de la o altă persoană.

Radioterapia

Radioterapia foloseşte radiaţii cu energii înalte pentru a distruge celulele canceroase. Medicii le recomandă pacienţilor cu metastaze osoase şedinţe de radioterapie fie înainte de chirurgie, pentru a micşora tumora sau după chirurgie pentru a stopa creşterea oricărei celule canceroase.

Chimioterapia

Chimioterapia foloseşte medicamente ce au efecte toxice asupra celulelor tumorale, distrugându-le.
Această metodă de tratament al cancerului de oase este administrată în mai multe cicluri, oferind o pauză de refacere celulelor sănătoase afectate şi la remisiunea efectelor adverse ale medicamentului.

Partener oficial pentru spitale și clinici de top din Austria

CONFRATERNITÄT

IMED 19

PRIVATKLINIK DÖBLING

WIENER PRIVATKLINIK

GOLDENES KREUZ

GRAZ RAGNITZ

clinica-privata-radiology-center-vienna

RADIOLOGY CENTER VIENNA

WEHRLE SALZBURG

Medici care te tratează în Austria prin AT-MED

Prof. Univ. Dr. Christian Singer, obstetrician-ginecolog

Prof. Univ. Dr. Johannes Drach, internist, specialist în hemato-oncologie

Prof. Univ. Dr. Schillinger Martin, cardiolog, angiolog

Prof. Univ. Dr. Ulrich Steinhart, obstetrician-ginecolog

Dr. Rainer Kotz, Ortopedie și endoprotetică

Testimoniale

Rapid! Eficient! Accesibil! Și o echipă foarte comunicativă și plăcută. Cu ajutorul Austriamed am fost consultată de Prof. Martin Schillinger. M-am simțit pe mâini bune.

Ioana, 40 ani, București

Echipa Austriamed a însemnat pentru mine o a doua șansă la viață. În România nu mi s-a mai dat nicio șansă, dar medicii din Austria au făcut imposibilul!

Mihaela, 36 ani, Cluj
În situația mea, cel mai important aspect a fost rapiditatea cu care am fost programat și am început tratamentul. Cu Austriamed am beneficiat de cel mai bun tratament și am fost tratat cu respect.
Mihai, 32 ani, Iași

Etapele colaborării cu AT-MED

etape

Contacteaza-ne!

Atunci când contactați AT-MED vă rugăm să țineți cont de urmatoarele:

  1. Orice consult medical se încadrează în suma de 150 – 300 de euro în funcție de specialitatea medicului, cât și complexitatea cazului.
  2. De asemenea vă informăm că interpretarea imagisticii se calculează separat și costă 150 de euro.
  3. Pentru a vă da un răspuns în maximum 48 de ore avem nevoie de un istoric medical complet din partea pacientului care include toată documentația medicală (dacă au mai existat intervenții, terapii, fumător, nefumător, alergii etc), precum și informații despre rudele de gradul 1.
  4. Vă rugăm să trimiteți toată documentația atașată sub forma unei arhive într-un singur e-mail (pe adresa office@austriamed.eu). Trimiterea fișierelor în mai multe mail-uri precum și în conversații pe Whatsapp îngreunează primirea rapidă a diagnosticului.
  5. Pentru situații de urgență sunați direct la numărul de telefon 0786787878, la orice ora din zi.