Cancer la sân

Cancer la sân

Cancer la sân

În acest moment, la nivel global, cancerul a urcat pe locul al doilea ca număr de decese, după bolile cardiovasculare. În România, numărul pacienţilor bolnavi de cancer şi al deceselor este în creştere faţă de media europeană şi globală, principalele tipuri de cancer, ca număr de noi îmbolnăviri fiind: cancerul pulmonar, cancerul colorectal şi cancerul de sân. Anual, peste 8000 de cazuri noi de cancer de sân apar în România şi, din păcate, mortalitatea prin cancer la sân în țara noastră a depăşit 35%, peste media mondială.

Ce este cancerul la sân?

Cancerul la sân este un tip de cancer în care celulele din ţesuturile care alcătuiesc sânii încep să se dezvolte anormal şi într-o manieră necontrolată. În momentul de faţă, cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, dar aproximativ 1% dintre cazurile de cancer la sân apare şi la bărbaţi.
O tumoră malignă apărută în sân se poate răspândi în alte părţi ale corpului.

Simptome cancerului la sân

Primele simptome ale cancerului la sân sunt, de obicei îngroşarea ţesuturilor în sânul femeii, sau apariţia un nodul. Majoritatea nodulilor nu sunt maligni, cu toate acestea, recomandăm doamnelor vizită la medic atunci când simt prezenţa unui nodul în sân.
Deși cancerul la sân nu este dureros decât în faze avansate (metastaze cancer mamar), următoarele simptome sunt asociate cancerului la sân:
• Nodul palpabil în sân;
• Creşterea asimetrică a sânului în totalitate sau într-o anumită zonă;
• Roşeaţa şi modificarea texturii pielii sânului (coajă de portocale);
• Retracția mamelonului;
• Scurgeri mamelonare, uneori cu sânge;
• Un nodul la nivelul sânilor – la bărbaţi.

Diagnostic cancer la sân

Atunci când există suspiciunea unui nodul malign, principala metodă de diagnostic este biopsia de ţesut.
Pentru obţinerea mostrei de ţesut medicul fie introduce un ac la nivelul nodulului sau zonei în care există suspiciunea de cancer la sân, fie extirpă chirurgical întreaga suprafaţă suspectă. Ulterior, mostra de ţesut colectata este analizată microscopic de către un medic anatomopatolog.
Depistarea precoce a cancerului la sân şi tratamentul imediat creşte şansele de vindecare.

Alte metode de depistare a cancerului mamar includ:

Examinarea clinică a sânilor

Examinarea clinică a sânilor constă în examinarea prin palpare a sânului şi a axilei pentru depistarea nodulilor sau altor formaţiuni anormale.

Mamografia

Mamografia este o radiografie la sân prin care medicul poate depista tumorile de dimensiuni mici ce nu pot fi palpate de medic.

Ecografia mamară

Ecografia mamară este recomandată în cazul în care examinarea clinică a sânilor sau mamografia depistează un nodul mamar.

RMN

RMN (rezonanța magnetică nucleară) este metoda de depistare a nodulilor în sân mult mai precisă faţă de mamografie sau ecografie. Aceasta este adesea folosită pentru diferenţierea nodulilor solizi de chisturi.
Odată confirmată prezența nodulilor maligni în sân, medicul poate recomanda efectuarea unor teste asupra celulelor canceroase:
• Statusul receptorilor estrogenului şi progesteronului;
• Statusul receptorilor HER-2 – HER-2/neu;
• Hemoleucograma;
• Analize biochimice sangvine.

Tratament cancer sân

Înainte de a vă recomanda tratamentul pentru cancer la sân, medicul va analiza câteva lucruri:
• Tipul de cancer la sân pe care îl aveți;
• Dimensiunea tumorii și stadiul bolii;
• Dacă tumora malignă „receptori” pentru HER2 proteine, estrogen și progesteron sau alte caracteristici specifice;
• Vârsta şi alte condiții de sănătate pe care le aveți.

Tipuri de tratament pentru cancer la sân

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical, elimină sânul cu metastaze (mastectomie) sau doar tumora şi ţesuturile din jurul ei (lumpectomie).

Radioterapia

Radioterapia foloseşte radiaţii cu energii înalte pentru a distruge celulele tumorale din sân şi este utilizată atunci când intervenţia chirurgicală nu este posibilă sau după intervenţia chirurgicală, pentru distrugerea bolii reziduale.

Chimioterapia

Chimioterapia în cazul cancerului la sân foloseşte medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Deoarece afectează şi celulele sănătoase, chimioterapia cancerului la sân este administrată în mai multe cicluri, oferind o pauză de refacere celulelor sănătoase afectate şi la remisiunea efectelor adverse ale medicamentului.
Tratamentul cancerului la sân prin chimioterapie se poate folosi şi înainte de lumpectomie pentru a micşora o tumoră mai mare. Aceasta este numită chimioterapie neo-adjuvantă. Alegerea medicamentelor folosite pentru chimioterapia cancerului la sân depinde de tipul de cancer mamar şi de stadiul bolii.
Chimioterapia este administrată de regulă ca un tratament ambulatoriu, în anumite cazuri, pacientului i se pot prescrie comprimate pe care le poate lua acasă.

Terapia hormonală

Terapia hormonală foloseşte medicamente pentru a preveni alimentarea cu hormoni, în special estrogeni, a celulelor canceroase.
Pacientului i se poate recomanda mai multe metode de tratament al cancerului la sân chimioterapie, terapie cu hormoni sau radioterapie, împreună cu o intervenție chirurgicală. Astfel şansele de reuşită a tratamentului cancerului la sân cresc semnificativ.

Partener oficial pentru spitale și clinici de top din Austria

CONFRATERNITÄT

IMED 19

PRIVATKLINIK DÖBLING

Haupteingang

WIENER PRIVATKLINIK

GOLDENES KREUZ

GRAZ RAGNITZ

clinica-privata-radiology-center-vienna

RADIOLOGY CENTER VIENNA

WEHRLE SALZBURG

Medici care te tratează în Austria prin AT-MED

Prof. Univ. Dr. Christian Singer, obstetrician-ginecolog

Prof. Univ. Dr. Johannes Drach, internist, specialist în hemato-oncologie

Prof. Univ. Dr. Schillinger Martin, cardiolog, angiolog

Prof. Univ. Dr. Ulrich Steinhart, obstetrician-ginecolog

Dr. Rainer Kotz, Ortopedie și endoprotetică

Testimoniale

Rapid! Eficient! Accesibil! Și o echipă foarte comunicativă și plăcută. Cu ajutorul Austriamed am fost consultată de Prof. Martin Schillinger. M-am simțit pe mâini bune.

Ioana, 40 ani, București

Echipa Austriamed a însemnat pentru mine o a doua șansă la viață. În România nu mi s-a mai dat nicio șansă, dar medicii din Austria au făcut imposibilul!

Mihaela, 36 ani, Cluj
În situația mea, cel mai important aspect a fost rapiditatea cu care am fost programat și am început tratamentul. Cu Austriamed am beneficiat de cel mai bun tratament și am fost tratat cu respect.
Mihai, 32 ani, Iași

Etapele colaborării cu AT-MED

etape

Contacteaza-ne!

Atunci când contactați AT-MED vă rugăm să țineți cont de urmatoarele:

  1. Orice consult medical se încadrează în suma de 150 – 300 de euro în funcție de specialitatea medicului, cât și complexitatea cazului.
  2. De asemenea vă informăm că interpretarea imagisticii se calculează separat și costă 150 de euro.
  3. Pentru a vă da un răspuns în maximum 48 de ore avem nevoie de un istoric medical complet din partea pacientului care include toată documentația medicală (dacă au mai existat intervenții, terapii, fumător, nefumător, alergii etc), precum și informații despre rudele de gradul 1.
  4. Vă rugăm să trimiteți toată documentația atașată sub forma unei arhive într-un singur e-mail (pe adresa office@austriamed.eu). Trimiterea fișierelor în mai multe mail-uri precum și în conversații pe Whatsapp îngreunează primirea rapidă a diagnosticului.
  5. Pentru situații de urgență sunați direct la numărul de telefon 0786787878, la orice ora din zi.